om chow chow

Chow chow är en hundras som de flesta känner igen både till utseendet och till namnet. Många känner igen den, som den där nallebjörnsgulliga hunden med blå tunga. Men tyvärr finns det många vanföreställningar och fördomar om rasen också.

Chow chow är en lätt hund att leva med. Den kräver inte så mycket från sin ägare, så den passar för den som vill ha en trevlig och lojal sällskapshund. Däremot så ska man inte luras att tro att chowen är en slö hund, för även om den inte kräver flera timmars motion varje dag, så hänger den gärna med även på långpromenaden.

De flesta har hört talas om hur envis en chow chow är och de hamnar ständigt på listan över de "dummaste" hundraserna. Helt klart är chowen en mycket självständig hund och det ligger inte i dess natur att lyda sin ägares minsta vink, men obildbar är den absolut inte. Kanske inte rätt ras för den som tänkt sig en karriär på lydnadsplanen, men visst kan man prova på det mesta med sin chow. Många chowar har ett stort spårintresse, så både viltspår och personspår kan vara lämpliga grenar att prova på med sin chow. Inom rasen finns en tjänstehund (hemvärnet).

Chow chow är ursprungligen bl a en jakthund och detta lever kvar än idag i form av en rejäl portion jaktlust. Detta gör att man måste träna redan den lilla valpen på att vara lös för att man ska kunna ha hunden lös som vuxen.
Chowen måste, liksom alla andra hundraser uppfostras för att bli den trevliga hund man vill ha. Det är ingen egentlig skillnad på att uppfostra en chow chow, mot för att uppfostra en hund av annan ras. En chow chow kan bli precis så egen och envis som ägaren själv tillåter, men en riktigt uppfostrad och socialiserad chow är en fröjd att leva med.

Många undrar om chow chow är bra med barn. I många böcker hävdas att så inte är fallet, men många är de barnfamiljer som kan skriva under på att det fungerar utmärkt med en chow i huset. Liksom med alla hundar så gäller det att hunden får umgås med snälla barn och förståndiga föräldrar. Hur gullig och kramgo chowen än må se ut så måste man komma ihåg att den måste få ha en barnfri fristad dit den kan dra sig undan när det blir för livat. Detta är ju samma som för vilken hundras som helst.

Chow chow har i regel inga problem att umgås med andra hundar. Dock kan dess sätt ibland provocera andra hundar, som inte är van vid chowens sätt. Chowen är nämligen ingen undergiven hund, utan brukar liksom flyta lite ovanpå och vara ganska ointresserad av andra hundar.
 
En mycket vanlig fördom om chow chow är att rasen är aggressiv. Detta är inte sant. Det är lika ovanligt som otypiskt med en aggressiv chow chow. Denna fördom bottnar nog i att rasen under sina första decennier i Sverige hade ett betydligt vassare temperament än vad man ser idag. Tack vare duktiga uppfödare så har rasen idag en stabil mentalitet, där rasens typiska reserverade inställning till främmande människor inte ska blandas ihop med rädsla.

Rasen anses ofta även vara en utpräglad enmanshund. Sanningen är snarare att den är väldigt knuten till hela sin familj. Vänner utanför familjen hälsas ofta också glatt välkommen, medan övriga människor brukar visas mycket lite intresse.
 
Vem passar chowen för? Ja, vem som helst som vill ha en trevlig sällskapshund som kan tänka själv, som dyrkar marken ägaren går på utan att vara klängig eller osjälvständig.